Jött, látott és két aranyat vitt

Szerk.: A Törökbálinti Shaolin Kungfu Egyesület színeiben indultál. Kérlek, mesélj versenyzői múltadról.

Süli Márk: Nyolc éve kezdtem a kungfut, öt éve sportolok versenyszerűen, jártam számos versenyen, tavaly a Bukarestben megrendezett Európa Bajnokságon és természetesen több Chan Wu bajnokságon is.

 

Szerk.: Hogyan kell elképzelni a felkészülést egy ekkora versenyre?

Süli Márk: Nagyjából egy hónappal előtte kezdem. Először alapozunk, azaz a fizikai állóképességen dolgozunk. Ezután arra a két-három formagyakorlatra koncentrálok, amiben indulni szeretnék. Felkészülés alatt csak ezzel szoktam foglalkozni. Naponta többször is gyakorolok. Összehasonlításként, amikor az EB-re mentünk, a felkészülés egy fél évig tartott.

 

Szerk.: Izgulsz még, mikor belépsz a pástra?

Süli Márk: Már nem igazán. Bemegyek, megcsinálom a gyakorlatot és kész. A taps persze mindig nagyon jól esik.

 

Szerk.: Milyen a mezőny? Sokan vagytok? Vannak lányok is?

Süli Márk: Az előző korcsoportomban, a 15 év alatti serdülőknél sokan vannak. Aztán valahogy eltűnnek, pár év után abbahagyják. A nyíregyházi csapat az egyetlen, ahol relatív sok lány van. Annak ellenére, hogy kevesen vannak, erősebben érződnek köztük az ellentétek. Mi versenyzünk, aztán a dobogón kezet fogunk azzal, aki épp jobban szerepelt. Ezen a versenyen szerencsém volt, két számban indultam és mindkettőt megnyertem.

 

Szerk.: Hogy tetszett versenyzőként az idei budaörsi Chan Wu Bajnokság?

Süli Márk: Nagyon jó volt a szervezés. Fontos, hogy ne legyenek csúszások, mert az nagyon el tudja rontani mindenki kedvét. Örültem annak is, hogy kifejezetten kungfu-bírák voltak és nem más sportágakból érkeztek. Így mindenki tisztában volt az elvárásokkal, a körülményekkel, és fontos, hogy nem egy másik sportághoz viszonyítva pontoztak minket. Egy másik pozitívum, – amihez ugyan kevés köze van a sportnak, – hogy a megnyitón a Himnuszt Lakatos Vilmos hegedűművész adta elő.

 

Szerk.: Szerepeltél a gálaműsorban is. Hogy tetszett szereplőként?

Süli Márk: Nagyon izgultam, mert összesen egy hét alatt készült el. A kerettörténet nagyon tetszett, jó megoldásnak találom, hogy nem egyéni bemutatókból épült fel, hanem csoportos jelenetek voltak. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy az igazán zökkenőmentes műsor begyakorlásához szükség lenne 2-3 hétre.

 

Szerk.: Mik a terveid? Folytatod a sportot?

Süli Márk: A következő nagy feladat a jövő évi EB. Szeretnék a dobogóra kerülni, bár ez igen nehéz. A nemzetközi versenyeken döbbentem rá, hogy az oroszok nagyon erősek. Elvétve fordul csak elő, hogy nem szereznek helyezést. Ez persze annak is köszönhető, hogy ott speciális sportiskolák vannak, „kungfu-szakkal”.

Ahogy a saját edzőim, én is szeretnék tanulás, majd később a munka mellett edzősködni. Ez a legkevesebb, amire törekszem.

 

Szerk.: A kungfu ezek szerint elég markáns életpályát tud kijelölni. Magyarországon milyen ösztöndíj-lehetőségekről tudsz?

Süli Márk: Tavaly elnyertem a „Jó tanuló, jó sportoló” ösztöndíjat, aminek az Arany János Gimnáziumban – ahová járok, – nagyon örültek. Más támogatás vagy ösztöndíj sajnos nem nagyon van, sportiskolák ebben a korosztályban még kevésbé.

Suli_Mark_04

No Comments Yet.

Leave a comment