Sanda szakosztályA SANDA szakosztályt Balogh Péter Jiao-lian irányításával 2003-ban alapította meg egyesületünk, abból a célból, hogy a városunkban élő, kizárólag a küzdelem iránt érdeklődők is megtalálják az edzésüket és útjukat.

A szakosztály vezetését 2007 ben Lengyel Balázs Jiao-lian szakosztályvezető vette át, akinek szakmai tudása, elhivatottsága új lendületet „Tudást” hozott a csapat életébe. Az elmúlt években irányítása alatt rengeteg sikeres eredményt tudhatunk a szakosztály mögött, versenyzői állandó tagjai a Magyar és Nemzetközi versenyeknek.

A Sanda szakosztály az eltelt 9 év alatt számos Magyar és Európa helyezetett versenyzőt nevelt ki a Sanda irányvonalat képviselve, sikeres bemutatókat és edzőtáborokat tartott, illetve vitte jó hírét városunknak nemzetközi viszonylatokban is.

Sanda

A Sanda kifejezés egy kínai szó, amely pusztakezes küzdelmet jelent és része a Wushu-nak. A Sanda-nak, mint kínai szabadküzdelemnek technikai sajátosságai Wushu alapokra épülnek, és tradicionális Wushu irányzatokban gyökereznek.

A Sanda a küzdősportoknak az a vállfaja, amelyet kínai harcművészetek versenyszerűen alkalmaznak. Meghatározott és korlátozott technikai repertoárral, és kötelező védőfelszerelések használatával sportággá nyilvánított harc, küzdelem.

A kínai szabadküzdelem, mind formailag, mind szerkezetileg lényegesen eltér az egyéb szabadküzdelmi rendszerektől (kick boksz, thai boksz, tae kwon do).

Sajátos technikai készlete, versenyszabályzata, valamint a küzdelem helyszíne (nyitott emeltpást) sokoldalú és változatos küzdelmi eseményt biztosít.

Versenyszabályzat

A Sanda saját versenyszabályzattal rendelkezik, amely sportolók egészségének figyelembevételével állítottak össze, a kung-fu sokszínűségének megtartásával.

Sanda versenyszabályzat (angolul): www.iwuf.org/rule1.asp

A küzdelmek emeltpáston folynak, különböző kor- és súlycsoportok szerint, de akár egyedi esetekben súlycsoport nélkül is. Edzéseken nemre és korra tekintet nélkül együtt végzik a gyakorlatokat a tanulók, viszont a versenyeken külön kategóriákban indulhatnak.

A Sanda szakmai felügyelő szerve az IWUF (International Wushu Federation), alkalmazott küzdelmi szabályrendszere az IWUF Sanda versenyszabályzata. A Sanda európai szintű nemzetközi szövetsége az EWuF (European Wushu Federation).Lengyel Balázs Jiao-lian
Sanda szakosztályvezető

Kapcsolat:
Mobil: +36 70 426 37 31
E-mail: fightclub@shaolintorokbalint.hu

Edzések:
Helyszín: Törökbálint, MMMH
Munkácsy Mihály Művelődési Ház
Időpont: hétfő, szerda 18:00-20:00